Sima drink

Sima Drink – przepis na fermentowaną lemoniadę

Sima Drink to tradycyjny fiński napój do Vappu czyli święta wiosny, które obchodzone jest w tym kraju na początku maja. Wówczas to, niemal wszyscy obywatele, budząc się z zimowego snu, wylegają na ulice i rozpoczynają wielkie świętowanie. Nieodzownym elementem tej zabawy jest Sima. Co to jest Sima Drink? Sima wywodzi się z rodziny miodów pitnych. …

Sima Drink – przepis na fermentowaną lemoniadę Read More »

Zakwas z czerwonych buraków

Kwas z buraków do picia – łatwy, sprawdzony przepis.

Kwas z buraków czy zakwas? Płyn z czerwonych buraków fermentowanych w delikatnej solance to bardzo popularny ostatnio u nas – Kwas z buraków. Podczas fermentowania tych warzyw składniki odżywcze przenikają do płynu dając pyszny, zdrowy nieco słono- kwaśny napój orzeźwiający. Kwas z buraków można oczywiście kupić. Oferta na rynku jest całkiem spora. Jednak koszt małej …

Kwas z buraków do picia – łatwy, sprawdzony przepis. Read More »

zakwas żytni

Zakwas Żytni na Chleb – przepis krok po kroku.

Jak zrobić zakwas na chleb? Zakwas, czyli starter na bazie kultur bakterii ostatnimi czasy jest podstawowym “elementem” w mojej kuchni. Pomaga mi upiec chleb, usmażyć placki a nawet przyrządzić pyszny fermentowany napój. Dobrze przygotowany zakwas może, a nawet powinien towarzyszyć Ci przez bardzo długi okres czasu. Jesli bedziesz dobrze go karmic i utrzymywac w odpowiednich …

Zakwas Żytni na Chleb – przepis krok po kroku. Read More »