Focaccia przepis

Focaccia, najlepszy przepis od Samin Nosrat

Moja Focaccia

Jednym z moich ulubionych produktów kuchni włoskiej jest focaccia. Chrupiący, lekki ale gęsty i słony chlebek to pyszne danie, do którego możesz dodać wszystko lub nic. Idealnie smakuje na ciepło – prosto z piekarnika, polana oliwą z oliwek czy w połączeniu z dobrym winem. Na śniadanie, obiad czy kolację … Opcji jest bez liku.

Najważniejsze to znaleźć idealny przepis oraz dobrej jakości składniki.

Testowałem wiele przepisów. Ale od pewnego czasu korzystam tylko i wyłącznie z przepisu Samin Nosrat z “Salt, Fat, Acid, Heat”. Jest to moim zdaniem najlepszy przepis na focaccie. Do jej wykonania potrzebujesz mąki pszennej, suchych drożdży, soli, miodu, dobrej oliwy z oliwek i wody. Reszta zależy od Ciebie. Ja lubię focaccie ze świeżym rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi. Niestety rzadko używam soli koszernej. Nie dlatego, że nie lubię tej soli, ale po prostu trudno ją u nas dostać.

Jak zrobić Focaccie?

Zrobienie tego chlebka zajmie nam mniej więcej 12 godzin. Warto zrobić zaczyn przed pójściem spać, aby móc upiec je następnego dnia.

Na początku mieszam wszystkie składniki

Mam w zwyczaju dokładnie ważyć wszystkie składniki, co pomaga mi otrzymać zawsze ten sam efekt. A więc najpierw odmierzam 600 gramów letniej wody i dodaję 15 g miodu oraz 3 g suchych drożdży. Następnie ważę 800 gramów uniwersalnej mąki pszennej, 18 g. drobnej soli morskiej oraz 50 gramów dobrej oliwy z oliwek. Mieszam wszystko razem – składniki mokre i suche. Na koniec przykrywam miskę folią i umieszczam w ciepłym, suchym miejscu na 12–14 godzin.

Ciasto po 12 godzinnej fermentacji

Następnego dnia ciasto zwiększyło swoja objętość ponad dwukrotnie. Ma widoczne bąbelki, delikatny kwaśny zapach i jest gotowe do dalszej obróbki (zdjęcie powyżej). Używając szpatułki, delikatnie wylewam ciasto na dobrze naoliwioną blachę do pieczenia (35 na 40 cm). Postępuj z nim delikatnie, Uważaj, aby go nie dociskać aby nie spuścić powietrza. Następnie pozwól ciastu odpocząć przez 30 minut.

Czas odpoczywania ciasta wykorzystaj na rozgrzanie piekarnika ( 220 stopni) oraz zrobienie solanki.
Przed włożeniem do piekarnika zrób regularne wgłębienia na powierzchni całej focacci, które następnie wypełnij solanką. Na koniec, udekoruj focaccie pomidorkami lub wybranym przez siebie składnikiem.

Pieczenie

Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na 25 do 30 minut. Czas pieczenia zależy od twojego piekarnika. Warto sprawdzać wygląd ciasta na bieżąco. Po 20 minutach obróć blachę do pieczenia o 180 stopni, aby uzyskać bardziej równomierny efekt.

Wyjmij focaccia z piekarnika i jak najszybciej wyjmij ja z gorącej blachy. Dzięki dużej ilości oliwy z oliwek, chlebek powinien wysunąć się z niej z bez większego problemu. Pokrój, a następnie polej oliwą z oliwek i ciesz się jej smakiem. Smacznego!

Focaccia, najlepszy przepis od Samin Nosrat

Recipe by Samin NosratCourse: Pieczywo, foccaccia, kuchnia włoskaCuisine: WłoskaDifficulty: łatwe
Czas fermentacji ciasta

12

minutes
Czas pieczenia

40

minut

Składniki

  • 800 g mąki pszennej 650 (może być każda zwykła mąka pszenna, oliwa jest tutaj gwiazda:))

  • 600 g ciepłej przegotowanej wody (nie gorącej!)

  • 15 g miodu

  • pół łyżeczki suchych drożdży

  • 50 g dobrej jakości oliwy z oliwek

  • 1 łyżka stołowa soli

  • Solanka:
  • 1 łyzka stołowa soli

  • szklanka wody

Sposób przygotowania

  • W dużej misce umieść wodę i miód – dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj mąkę i sól, a następnie drożdże i oliwę z oliwek. Wymieszaj wszystko dokładnie gumową szpatułką (nie wyrabiaj rękoma), a następnie przykryj szczelnie folią. Pozostaw do fermentacji w pokojowej temperaturze na 12 do 14 godzin. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoja objętość.
  • Na blasze (używam blachy z piekarnika 35 na 40 cm) rozprowadź 2 do 3 łyżek oliwy. Gdy ciasto będzie gotowe, przy pomocy łopatki lub dłoni, wylej je na blachę (aby zapobiec przywarciu ciasta, możesz ja wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Polej powierzchnie ciasta oliwą z oliwek. Jeżeli ciasto będzie się “schodziło”, rozciągnij je do krawędzi blachy, umieszczając pod nim dłonie i wyciągając na zewnątrz. Zostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
  • W czasie nagrzewania się piekarnika zrób solankę (wymieszaj sól z ciepłą wodą). Następnie zrób w cieście regularne dołki, używając do tego trzech palców ustawionych pod kątem. Zalej wszystko solanką, aby wypełnić dołeczki. Jeżeli chcesz dodać pomidorki lub inne składniki, zrób to na tym etapie. Posyp wszystko solą.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 do 30 minut, do momentu aż skórka będzie krucha i złocistobrązowa. Pamiętaj że każdy piekarnik jest inny, więc od niego nie odchodź. Kiedy zobaczysz pierwsze oznaki brązowienia mniej więcej w połowie czasu pieczenia, możesz obrócić blachę o 180 stopni. Każdy piekarnik jest cieplejszy z tyłu, więc jest to ważne, jeśli chcesz uzyskać równomiernie zrumienioną focaccie.
  • Kiedy uznasz, ze chlebek jest gotowy wyjmij go z piekarnika i polej 2–3 łyżkami oliwy po całej powierzchni. Wyjmij go jak najszybciej z blachy, jeśli tego nie zrobisz focaccia będzie się “piec” nadal, co może doprowadzić do jej wysuszenia.

    Smacznego!

Notes

  • Aby uzyskać najlepszy rezultat smakowy, zalecam rozpoczęcie fermentacji ciasta przed pójściem spać, pozostawienie ciasta na noc i pieczenia rano. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz uzyskać niezbędny wzrost ciasta w ciągu 4-6 godzin, ale drożdże będą jednak nieco mniej rozwinięte.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *