Kwas chlebowy

Kwas chlebowy, oryginalny przepis

Jeżeli masz w kuchni resztki suchego lub czerstwego chleba a do tego jest to chleb razowy – bron boże nie wyrzucaj go – zrób kwas chlebowy!

Kwas chlebowy to taka słowiańska wersja coca-coli (był pierwszy!). Karmelowy, orzeźwiający i musujący napój o lekko kwaśnym smaku jest nawet lepszy, a na pewno dużo od niej zdrowszy.

Zdrowotne właściwości kwasu chlebowego.

 Kwas chlebowy jest bogatym źródłem witaminy B, C i E oraz cynku i selenu. Jest probiotykiem, ponieważ zawiera pałeczki kwasu mlekowego (to bakterie, które we florze jelitowej hamują rozwój patogennych mikroorganizmów, jednocześnie wspomagając działanie “dobrych” bakterii).

Wiecej o prozdrowotnych właściwościach kwasu chlebowego dowiesz sie pod linkiem:

http://swiadomadieta.pl/artykuly/prozdrowotne-wlasciwosci-kwasu-chlebowego/

Kwas chlebowy to jest to!

Podstawowym składnikiem jest chleb – najlepiej stary i czerstwy (ale to nie jest konieczne), który kroje w kostkę i susze w piekarniku lub na patelni. Kiedy jest gotowy, przekładam go do garnka i zalewam wrzącą wodą. Odstawiam na 12 godzin.

Po tym czasie, przy użyciu sitka wyłożonego tkaniną odcedzam płyn do większego słoja. Jest to dosyć trudne zadanie, ponieważ chleb wchłania sporo wody i trzeba sie w zwiazku z tym troche pomęczyć. Kiedy juz nam sie to uda, dodaje cukier, sok z cytryny oraz zakwas. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na kolejna dobę.

Zakwas to starter, który uzyskujesz mieszając wodę i mąkę (patrz -> przepis na Zakwas Żytni ).

Ważne, żeby, w momencie użycia zakwas był aktywny, tzn ze na jego powierzchni występują charakterystyczne bąbelki. Jeżeli ich nie ma, należy go dokarmić.

Kiedy w cieczy pojawią się bąbelki, rozlewam płyn do butelek. Do każdej z nich dodaje kilka rodzynek i szczelnie zamykam. Kiedy rodzynki wypłyną na powierzchnie – kwas chlebowy jest gotowy. W tym momencie najlepiej umieścić go w lodówce – spowolni to proces fermentacji.

Pamiętaj, ze w czasie fermentacji w butelkach gromadzi się bardzo dużo CO2. Zachowaj ostrożność przy jej otwieraniu, w przeciwnym wypadku możesz utracic większość płynu, zalejesz kuchnie lub w najgorszym przypadku doznasz kontuzji 😉

Chleb razowy

Kwas chlebowy na zakwasie, przepis.

Recipe by adminCourse: napójCuisine: polskaDifficulty: łatwe
Porcje

3

litra
Czas przyg.

30

minutes
Czas fermentacji

1-2

dni

Składniki

  • 500 g chleba razowego (czerstwego)

  • 3 litry wody

  • 1 szklanka cukru

  • sok z 1 cytryny

  • garść rodzynek

  • 100 g aktywnego zakwasu

  • garść suszonej mięty

Directions

  • Pokrój chleb w kostkę, a następnie wysusz go w piekarniku lub na patelni grillowej.
  • W dużym garnku umieść chleb a następnie zalej wrząca wodą. Przykryj i odstaw na 12 godzin.
  • Odcedź płyn (np za pomocą sitka), oraz w miarę możliwości wyciśnij chleb.
  • Wsyp do płynu cukier, sok z cytryny, miętę oraz zakwas. Dobrze wymieszaj.
  • Fermentuj 1-2 dni w temperaturze pokojowej do momentu pojawienia się gazu.
  • Przelej napój do butelek, umieść w każdej kilka rodzynek i szczelnie zamknij. Fermentuj 1-2 dni.
  • Kiedy rodzynki wypłyną na powierzchnie – kwas jest gotowy. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *