Zakwas z czerwonych buraków

Kwas z buraków do picia – łatwy, sprawdzony przepis.

Kwas z buraków czy zakwas?

Płyn z czerwonych buraków fermentowanych w delikatnej solance to bardzo popularny ostatnio u nas – Kwas z buraków. Podczas fermentowania tych warzyw składniki odżywcze przenikają do płynu dając pyszny, zdrowy nieco słono- kwaśny napój orzeźwiający.

Kwas z buraków można oczywiście kupić. Oferta na rynku jest całkiem spora. Jednak koszt małej butelki jest moim zdaniem zdecydowanie za wysoki! Dużo więcej satysfakcji, no i oszczędności (kg buraka to koszt 2 zł) da Ci przygotowanie go samemu.

Cały proces przygotowania jest niezwykle prosty. Potrzebujesz dużego słoika w którym umieszczasz warzywa i zalewasz je wczesniej przygotowana solanka. Nastepnie dodajesz ulubione przyprawy – wedle własnych preferencji – czosnek, kolendre, liscie laurowe czy chrzan. Fermentacja trwa zazwyczaj kilka dni, bo wszystko zależy od temperatury otoczenia (latem 5-6 dni, zima ok 10) a także składników i Twoich preferencji smakowych 🙂 Jezeli robisz kwas pierwszy raz próbuj go codziennie przekonasz sie jak zmienia sie jego smak i zdecydujesz kiedy zaczniesz go pić. Kiedy uznasz, ze produkt jest za słony, mozesz spokojnie dolac troche przegotowanej wody.

Nie martw sie kiedy na powierzchni zauwazysz piane. To naturalny proces, który wystepuje w pierwszych dniach fermentacji. Mozesz ja zebrac i wyrzucic. Uwazaj, jednak zeby nie pomylic jej z pleśnią, która moze wystapic na powierzchni zakwasu. Wieksze zasolenie, które zalecam w przepisie powinna zapobiec jej powstawaniu, tak jak i codzienne mieszanie rostworu.

Porada:

Aby przyspieszyć proces fermentacji dodaj do roztworu łyżkę zalewy z kiszonych buraków, kiszonej kapusty bądź płynu z wcześniejszego zakwasu buraczanego.
Dodaj taki starter kiedy chcesz użyć mniej soli niz podaje w przepisie. Zapobiega to zmiękczeniu warzyw i utrzymaniu dobrego smaku napoju.

Kiedy i jak spozywac kwas z buraka

Kiedy zakwas osiągnie piękny, czerwony kolor i intensywny zapach, przecedź buraki a płyn przelej do butelki. Przechowuj w chłodnym miejscu. Kwas zaleca się pic codziennie jako napój energetyczny, ale także można przyrządzić smaczny barszcz. Odcedzone buraki wykorzystaj do sałatki czy tarty z kozim serem.

Smacznego!

Zakwas z czerwonych buraków do picia.

Recipe by adminCourse: NapójDifficulty: Łatwy
Czas przygotowania

1

godzina
Czas fermentacji

5-7

dni
Słoik

3

litry

Składniki

  • 2 kg czerwonych buraków

  • 2 litry przegotowanej wody

  • 2 łyżki stołowe soli

  • 3 liście laurowe

  • ziele angielskie – kilka ziarenek

  • pół główki czosnku

  • kilka ziaren kolendry (opcjonalnie)

  • goździk (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia

  • W dużym garnku zagotuj wodę, następnie dodaj sól. ostudź
  • Buraki dokładnie umyj (możesz obrać) i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  • Układaj buraka warstwami w szklanym wyparzonym słoiku, przekładając je przyprawami.
  • Zalej wszystko przygotowana wcześniej solanka, tak aby płyn całkowicie zakrył warzywa.
  • Słoik przykryj ściereczką. Mieszaj codziennie

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *