Labneh

Labneh, przepis na serek z jogurtu greckiego

Labneh to ser, który bardzo łatwo zrobić samodzielnie w domu. Jeżeli masz pod ręka jogurt grecki bierz się do roboty. Zajmie Ci to naprawdę niewiele czasu, a da bardzo dużo satysfakcji.

Co to jest labneh?

Labneh to miękki ser o konsystencji zbliżonej do popularnego u nas serka śmietankowego. Wytwarzany z jogurtu greckiego jest bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej. Stanowi zdrowszą alternatywę dla standardowego serka – ma o połowę mniej tłuszczu i kalorii. Chociaż tradycyjnie wytwarzany jest z jogurtu z mleka krowiego, możliwe jest uzyskanie go z niektórych jogurtów niemlecznych, jak np.mleko sojowe.

Podstawowy składnik labneh – jogurt, jest powszechnym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu. Jest podawany jako dodatek do śniadania, jako przekąska z owocami lub mieszany z gotowanymi potrawami zamiast kwaśnej śmietany lub mleka. Labneh powstaje, gdy serwatka zostaje odcedzona z jogurtu, pozostawiając gęstą, kremową, niezupełnie zwartą serowatą substancję. którą można wykorzystać na rozmaite sposoby. Idealnie sprawdza sie jako dip do smarowania, ale też łączy się równie dobrze ze słodkimi i pikantnymi smakami, a także stanowi świetny dodatek do pikantnych potraw. Możesz go kupić w specjalistycznych sklepach z jedzeniem ale też coraz częściej pojawia się w niektórych sklepach spożywczych (patrz Lidl, Biedronka), ale w rzeczywistości jest to dość łatwe i tańsze do zrobienia w domu za pomocą zaledwie kilku składników i podstawowych narzędzi kuchennych.

Jak zrobic?

Labneh jeszcze przed odciśnięciem

Wytwarzanie labneh polega na mieszaniu soli w pełnotłustym jogurcie dobrej jakości, najlepiej greckim, a następnie przecieraniu go przez ściereczkę do uzyskania pożądanej konsystencji. Zawiąż ścierkę w kulkę i umieść ją na sitku nad głęboką miską; po około 12 godzinach labneh osiąga stan miękkiej konsystencji – idealną do smarowania. Wystarczy wtedy skropić go dobrą oliwą z oliwek, posypać zatatarem i posmarować nim ulubione pieczywo.

Pamiętaj, ze Im dłużej pozwalasz odcedzasz, tym twardzszy staje się labneh – aż w końcu osiągnie teksturę twardego sera twarozkowego.

labneh przepis

Serwatka

Podczas produkcji serka Labneh powstaje serwatka – mętny płyn o lekko żółtej barwie. Nie wylewaj jej! Zdecydowanie warto ją wypić, bo jest pełna białka i dobrych bakterii. Możesz także wykorzystać ją jako starter do produkcji fermentowanych napojów np Sweet Potatoe Fly.

Z czym jeść?

Labneh może być stosowany w sposób, w jaki normalnie używasz serka śmietankowego:

  • jako pasta do bułek,
  • jako składnik do pieczenia ciast, deserów
  • dip do ulubionych owoców i warzyw
  • zamiast śmietany

Opcji jest bez liku. Możesz uformować kulki i zamarynować je w słoiku z oliwą z oliwek, zatarem i ziołami np. oregano. Możesz zjeść je z tostowym chlebem, wrzucić do sałatki lub dodać do dania z makaronu, zamiast mozzarelli czy burraty.

Przechowywanie

Przechowuj labneh w szczelnym pojemniku w lodówce do tygodnia. Aby wydłużyć czas jego przydatności, polej jego powierzchnię oliwą z oliwek; to spowoduje ze może pozostać dobry przez kilka miesięcy. Możesz również zamrozić go w szczelnym pojemniku bez przestrzeni powietrznej na okres do sześciu miesięcy; pozwól mu powoli rozmrażać w lodówce, aby zminimalizować zmiany w teksturze. Nie próbuj rozmrażać labneh w kuchence mikrofalowej, ponieważ może się rozdzielić.

Labneh, przepis na serek z jogurtu greckiego

Recipe by adminCourse: SerekCuisine: libańskaDifficulty: łatwy
Porcje

4

porcje
Czas gotowania

10

minutes
Czas całkowity

12-24

godziny

Składniki

  • 400 ml jogurtu greckiego

  • sól

  • pieprz

Directions

  • Połóż ręcznik kuchenny, pieluchę tetrową lub ściereczkę (podwójna warstwa) w sitku, które następnie umieść na misce lub garnku.
  • Wymieszaj jogurt z łyżeczką soli, a następnie wlej na płótno na sitko.
  • Chwyć tkaninę za rogi i zwiąż je ze sobą na supeł. Zawieś nad miską lub innym naczyniem.
  • Poczekaj, aż jogurt ocieknie (2-3 godziny). Im dłużej ser będzie ociekał tym będzie twardszy. Kiedy uznasz, ze jest odpowiedni – przełóż do lodówki.
  • Gotowy produkt wymieszaj z ulubionymi ziołami, aby uzyskać smaczne smarowidło.

Notes

  • Z sera można uformować małe kulki i otoczyć w przyprawach.
  • Zamarynuj w oliwie z oliwek. Ułóż ściśle w słoiku i zalej oliwą. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *