Sima drink

Sima Drink – przepis na fermentowaną lemoniadę

Sima Drink to tradycyjny fiński napój do Vappu czyli święta wiosny, które obchodzone jest w tym kraju na początku maja. Wówczas to, niemal wszyscy obywatele, budząc się z zimowego snu, wylegają na ulice i rozpoczynają wielkie świętowanie. Nieodzownym elementem tej zabawy jest Sima.

Co to jest Sima Drink?

Sima wywodzi się z rodziny miodów pitnych. Jednak współcześnie miód zaczęto zastępować brązowym lub zwykłym cukrem. Zmieszany z woda z dodatkiem drożdży i aromatyzowany cytryną daje lekko musujący, alkoholowy napój.

Przybory do produkcji.

Jeżeli chodzi sprzęt, to wszystko czego potrzebujesz do produkcji Simy to większy garnek, słoik, lejek i kilka szczelnych butelek. Wszystko umyj dokładnie gorącą wodą. To powinno wystarczyć, ponieważ czas fermentacji jest bardzo krótki, trwa tylko kilka dni. Powinno to całkowicie zabezpieczyć Sime przed zepsuciem.

Proces produkcji polega na zatrzymaniu w butelce dwutlenku węgla będącego efektem ubocznym fermentacji. Bardzo ważne jest by w momencie butelkowania w płynie było jak najmniej cukru. Jeśli będzie go za wiele, produkcja CO2 nadal będzie trwała, co przy próbie otwarcia może doprowadzić do utraty czesci napoju a nawet wybuchu butelki.

Kiedy napój jest gotowy (mniej więcej po 24 h) przelewam go do butelek, następnie dodaje niewielka ilość cukru, uruchomiając tym samym ponowną fermentacje (chodzi o to żeby napój miał te przyjemne bąbelki).

Mój przepis na Simę

Podczas gdy większość przepisów zawiera tylko sok i skórkę cytryny, ja wykorzystuję cytrynę w całości – pokrojoną w cienkie plasterki. Dzięki temu Sima ma intensywny smak lemoniady, ale z nutką charakterystycznej goryczki. A więc tak: umieszczam cytryny w słoiku, następnie zalewam wszystko wrzącą wodą, aby pomóc wydobyć smak cytryn. Po ostygnięciu (do temperatury ciała) dodaje miód i dwie łyżki aktywnego zakwasu żytniego (przepis na Zakwas Żytni TUTAJ). Możesz oczywiście użyć zwykłych drożdży, jednak na zakwasie napój pozbawiony jest ich charakterystycznego zapachu, i jest dużo smaczniejszy. Przekonaj sie sam, robiąc Sime na dwa sposoby – z drożdżami i zakwasem, i wybierz jaki smak odpowiada Ci bardziej.

Rodzynki, które dodaję na etapie butelkowania działają jak biologiczny minutnik. Kiedy w fermentowanej lemoniadzie pojawi się wystarczająca ilość CO2, aby wytworzyć przyjemny poziom musu, rodzynki wypływaja na wierzch. To znak, ze Sime mozna odstawic w chłodne miejsce, aby spowolnić proces fermentacji. Celem jest karbonizacja, a nie alkoholizacja, chcemy by powstały gazowany napój cytrynowy był spożywany przez wszystkich, w tym małe dzieci.

Przechowanie i spożycie.

Sime należy przechowywać w butelkach przystosowanych do wysokiego ciśnienia. Zalecam plastikowe butelki po napojach ponieważ wybuchający plastik jest mniej niebezpieczny niż szklana butelka.

Napój należy pić schłodzony. Przechowywać maksymalnie tydzień w chłodnym miejscu.

Sima Drink – fermentowany napój z Finlandii.

Recipe by TradycyjnyCourse: Napój
Porcje

4

porcje
Czas przyg.

30

minutes

Składniki

  • 2 litry przegotowanej wody

  • 0,5 szklanki cukru (może być brązowy)

  • 0,5 szklanki miodu

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu (lub 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych)

  • 2 cytryny

  • garść rodzynek

  • 2 plasterki imbiru

Directions

  • Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj cukier.
  • Dodaj pokrojone na plasterki cytryny.
  • Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie.
  • Przelej wszystko do większego słoika i dodaj drożdże.
  • Zakręć i zostaw na noc w pokojowej temperaturze.
  • Następnego dnia przecedź płyn i przelej do butelek dodając do każdej po kilka rodzynek i łyżeczkę cukru. Zakręć.
  • Pozostaw butelki w pokojowej temperaturze do momentu, kiedy rodzynki wypłyną na powierzchnię – wtedy umieść je w chłodnym miejscu.
  • Simę należy spożyć w ciągu tygodnia.

Notes

  • Uwaga. Pamiętaj, aby co najmniej raz dziennie otwierać butelki aby uwolnić z nich ciśnienie, powstałe w wyniku przemiany drożdży i cukru w CO2.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *