Sweet potatoe fly

Sweet Potatoe Fly- czyli fermentowany napój z batatów

Napój bezalkoholowy z Gujany

Sweet Potato Fly to napój bezalkoholowy, który pochodzi z Gujany, małego kraju na północnym wybrzeżu Ameryki Południowej. Dowiedziałem się o nim z książki „ Sztuka fermentacji” Sandora Ellixa Katza. Jest to rodzaj napoju sprzedawanego na ulicznych targach na straganach, butelkowanego w dużych plastikowych butelkach i wydawanego klientom.

Napój jest prosty do przygotowania, bardzo smaczny i pełen probiotycznej dobroci. Zrobiłem go już kilka razy i często wracam do tego przepisu. Jesli masz ochotę poznac nowy, ciekawy smak, zachecam do wypróbowania poniższego przepisu!

Jak zrobić ?

Zasadniczo przepis składa się z tartych surowych batatów, odchlorowanej wody, startera, skórki i soku z cytryny, cukru, kilku przypraw i zmiażdżonej skorupy jajka, ktora neutralizuje kwas mlekowy powstały w czasie fermentacji. Jako startera użyłem serwatki z jogurtu greckiego, która pozostała mi z produkcji serka labneh (możesz ją pominąć, napój sfermentuje, chociaż może to potrwać dłużej). Gdy ziemniak jest starty, a skrobia spłukana, łączę go z resztą składników w szklanym słoiku. Mieszam codziennie przez kilka dni i obserwuję, jak się zmienia.  Po sfermentowaniu Sweet Potatoe Fly jest gotowy do butelkowania, schłodzenia i konsumpcji. Na górze pojawi się piana, co wskazuje, że zachodzi fermentacja. Można od czasu do czasu mieszać i smakować, aby sprawdzić postęp, używając czystego naczynia. Z czasem zmieni się też jego smak i ciekawe jest, jak się to rozwija.

Serwatka z Labneh

Kiedy napój jest początkowo mieszany, pachnie jak słodkie ciasto ziemniaczane. W smaku: pikantny, lekko cierpki i słodki zarazem. Następnego dnia mieszanka staje się mętna, a na powierzchni słoja pojawia sie piana i małe bąbelki… zaczyna się życie 🙂 ! Widok bąbelków sprawia mi wielką frajde, ponieważ wskazują one na boską aktywność: fermentację! Od czasu do czasu mieszaj zawartość i próbuj, aby sprawdzić smak i jego rozwój..

Jak smakuje Sweet Potatoe Fly ? 

Po odcedzeniu (użyłem drobnego plastikowego sita, wyłożonego pieluchą tetrową i przelałem zawartość słoja a następnie odcisnąłem) płyn miał ładną brzoskwiniową barwę oraz lekko lepką konsystencje, z wyraźnym aromatem przypraw. Jeżeli chodzi o kolor napoju to w dużej mierze zależy on od zakupionych batatów. Im bardziej świeże i soczyste – tym kolor będzie wyraźniej intensywny.  

Sweet Potatoe Fly

A więc do dzieła !

Sweet Potatoe Fly- fermentowany napój z batatów

Recipe by adminCourse: napójCuisine: GujanaDifficulty: łatwe
Prep time

1

hour 
Całkowity czas przygotowania

3-5

dni

Składniki

  • bataty (500 g)

  • 0.5 szklanki serwatki

  • 1 cytryna

  • 3 litry przegotowanej wody

  • 1 szklanka cukru

  • skorupka jajka (ugotowanego)

  • laska cynamonu (ewentualnie szczypta mielonego)

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • pół łyżeczki imbiru

Directions

  • Zetrzyj bataty na tarce i dobrze spłucz przez sitko, aby usunąć skrobię – powtarzaj czynność do momentu aż woda będzie przeźroczysta.
  • Zetrzyj skórkę cytryny i wyciśnij sok. 
    Zagotuj i zmiażdż skorupkę jajka.
  • W dużym słoiku umieść starte bataty, dodaj miód, serwatkę, skórkę i sok z cytryny. Dadaj skorupkę jajka, cynamon i gałkę muszkatołowa a następnie zalej wszystko wodą.
  • Mieszaj, przykryj i pozwól fermentować w temperaturze pokojowej przez około 2-3 dni.
  • Codziennie mieszaj.
  • Kiedy na powierzchni pojawą się bąbelki i piana – napój jest gotowy do butelkowania. Odcedź płyn i rozlej do butelek i pozostaw w temperaturze pokojowej 1-2 dni.
  • Po tym czasie umieść butelki w lodowce lub innym chłodnym miejscu.
  • Serwuj schłodzony.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *