tepache, piwo z ananasa

Tepache – przepis na meksykańskie piwo z ananasa…

Tepache to pochodzący z Meksyku napój, który wytwarza się ze sfermentowanego soku ananasowego. Od kiedy, serfując po instagramie natrafiłem na ten napój – robię tepache za każdym razem, gdy kupuje ananasa. Przepis jest banalnie prosty: kroisz ananasa razem ze skórką w której kryją się – odpowiedzialne za proces fermentacji naturalne drożdże, a następnie dodajesz brązowy cukier i przyprawy. Najczęściej używane to: cynamon, goździki i imbir, ale możesz dodać swoje ulubione, takie jak chili, wanilia czy kardamon itp. Zalewasz wszystko filtrowana wodą, odstawiasz w ciepłe miejsce i czekasz kilka dni na ostateczny efekt.

Kiedy Tepache zacznie fermentować, wydziela w tym procesie CO2 (gaz). Gdy pojemnik jest szczelnie zamknięty, prowadzi to do wzrostu ciśnienia wewnątrz. Jeśli używasz cienkich lub tanich szklanych pojemników i nie wypuszczasz gazu regularnie – może to spowodować eksplozję pojemnika. Dlatego ja przykrywam pojemnik cienką ściereczką.

Przy każdej formie fermentacji upewnij się, że wszystko, czego używasz, jest odpowiednio sterylizowane. Uważaj aby żadne szkodliwe bakterie nie dostały sie do napoju, bo zepsują ferment, albo spowodują, że poczujesz się źle po spożyciu. 

tepache

Gdy tepache przefermentuje się i zobaczysz bąbelki, należy przefiltrować płyn i usunąć kawałki owoców, w przeciwnym razie płyn ostatecznie zmieni się w ocet. Kolejnym krokiem jest przelanie napoju do butelek i poddania go wtórnej fermentacji. Po kilku dniach, przed konsumpcja należy schłodzić butelki w lodówce.

Smacznego!

PS. Odcedzone owoce możesz wykorzystać ponownie! Wystarczy, ze zalejesz je wodą z cukrem i zrobisz wszystko, tak jak za pierwszym razem… Nie gwarantuje, ze smak bedzie taki sam, ale zawsze… Zero waste 🙂

Tepache – przepis na meksykańskie piwo z ananasa…

Recipe by adminCourse: Bez kategorii
Servingsservings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Składniki

  • 1 ananas ok 1-1,5 kg

  • szklanka cukru brązowego (85-100 g)

  • 2 litry wody (przegotowanej/filtrownej)

  • kilka goździków (3-5 )

  • laska cynamonu

  • 3-5 ziaren ziela angielskiego

  • 2-3 ziarenka kardamonu (opcjonalnie)

  • Przybory
  • słoik 3- litrowy

  • ściereczka bawełniana

  • sitko, lejek

  • kilka butelek

Directions

  • Umyj ananasa pod bieżącą wodą, upewniając się,ze na jego powierzchni nie ma pleśni.
  • Odkrój pióropusz, obierz skórkę, a następnie posiekaj całość na kawałki.
  • Włóż wszystko do słoika, wsyp cukier i przyprawy. Wlej wodę i wymieszaj wszystko dokładnie drewnianą łyżką. Owoce powinny być całkowicie zanurzone, w przeciwnym razie bedą nieprzyjemnie sie rozkładac – co wpłynie na smak napoju. Zostaw trochę przerwy w górnej części słoika, aby tepache miał trochę miejsca do oddychania i na gaz.
  • Przykryj ściereczką i zabezpiecz ją gumką. Umieść w ciepłym miejscu, ale z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
  • Pozostaw na kilka dni, aż napój zacznie fermentować i pojawi się charakterystyczna piana i bąbelki.
    Fermentacja aerobowa (zudziałem powietrza) zajmuje zazwyczaj 2-3 dni, ale zależy to od klimatu i temperatury.  W chłodniejszej porze roku fermentacja moze potrwac nieco dłużej.
  • Kiedy pojawi sie wystarczająco dużo bąbelków i gazu, tepache jest gotowy do butelkowania – czyli drugiej fermentacji.
  • Odcedź płyn, pozostaw owoce, a następnie przy pomocy lejka przelej go do nowej czystej butelki lub pojemnika. 
    Upewnij się, że pojemnik jest solidny, aby nie eksplodował pod ciśnieniem, oraz zostaw w nim trochę wolnego miejsca na gromadzenie się gazu.
  • Przechowuj butelki w miejscu niedostępnym dla światłem i pozwól fermentować mu drugi raz, od jednego do trzech dni, w zależności od temperatury pokojowej.
    Im jest cieplej, tym szybciej będzie fermentować i odwrotnie, jeśli jest zimniej.
    Ta druga fermentacja nazywa się beztlenowa, co oznacza bez powietrza, a jej celem jest karbonizacja, czyli nagazowanie naszego napoju.
    Zawsze możesz pominąć tę drugą część, jeśli po pierwszej fermentacji uznasz ze tepache jest juz smaczne.
  • Po dwóch – trzech dniach fermentacji w temperaturze pokojowej, przenieś butelki do lodówki.
    Pij tepache, mocno schłodzone.
  • Możesz powtórzyć cały proces do trzech razy, używając tych samych przypraw i skórki ananasa i rdzenia, po prostu dodając do słoika wodę i cukier za każdym razem.
    Możesz także dodać jeszcze kilka przypraw, jeśli chcesz.
    Nie obiecuje ze każda partia będzie równie smaczna 😉

1 thought on “Tepache – przepis na meksykańskie piwo z ananasa…”

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *